Ipsum werkt puur op basis van de informatie uit de slimme meter, zo vervolgt De Bie. “Dat kan helemaal niemand in de wereld, het is echt uniek. Via complexe algoritmes waaraan we vier jaar hebben gesleuteld is er door ons een formule ontwikkeld om elektrische apparaten te herkennen én automatisch te benoemen.Om te besparen moet de oplossing dus simpel en leuk zijn en direct inzicht geven in behaalde resultaten. Die feedback is essentieel”. De Ipsum-app werkt als een persoonlijke energiecoach.“Keiharde disruptie is nodig om het Energieakkoord te halen”

“De gebruiker kan 24/7 de hoeveelheid energie die hij gebruikt zien, en welke apparaten thuis het meest verbruiken. Hij ziet ook hoe goed (of slecht) hij het doet ten opzichte van anderen of ten opzichte van de meest ideale situatie. Enorm stimulerend als je weet dat het beter kan”, zo stelt De Bie.

Nadat de grootste slurpers uit de bus komen is per apparaat te zien hoeveel euro’s er kunnen worden bespaard door actie te ondernemen. “Zoals we al weten is veel witgoed in huis niet zo energiezuinig als zou kunnen. Toch is het lang niet altijd nodig om in nieuw te investeren. Veel verspilling zit ‘m in het eigen gedrag.”

Minder heet wassen

Slim Inzicht geeft precies aan hoe de consument zijn gedrag kan veranderen om te besparen. De handelingen zijn vaak even simpel als e ectief, zoals: bij de afwasmachine het eco-programma gebruiken en deze niet direct na het avondeten aanzetten maar later op de avond vanwege het daltarief.

“Over energieverbruik bestaan misverstanden. Zo wordt ten onrechte gedacht dat de wasmachine de grootste energieslurper is, maar blijken dit vaak de koelkast en de droger te zijn.

Met eenvoudige aanpassingen valt er al resultaat te behalen. Veel mensen wassen bijvoorbeeld relatief heet, terwijl we met veertig graden vaak ook uit de voeten kunnen. Mijn neef had verschillende apparaten standby staan en dat leidde tot een hoog sluipverbruik. Toen we een aantal stekkerdozen hadden gekocht met aan-uitknoppen om ze daarop aan te sluiten was dat meteen terug te zien in de energierekening.”

Besparen is een spel

Ipsum maakte gebruik van een testgroep voor Slim Inzicht. Een van de test users had al tijden een  inke energierekening maar geen idee waar de piek zat. Toen eindelijk duidelijk werd dat het “lek” zat in de vloerverwarming in de badkamer omdat die de hele dag aanstond, kon er veel worden bespaard.

“Inzicht in je energieslurpers; cruciaal voor besparen”

Een man uit de testgroep gebruikt de app voor educatie van en bewustwording bij zijn drie pubers. “Er is ook iemand die al erg actief in energiebesparing is met een warmtepomp in huis. Hij wilde kijken of het niet toch nóg wat zuiniger kan.

Doordat je in de app ook het gebruik van andere, vergelijkbare huishoudens ziet, brengt dat een competitie-element met zich mee. Energie besparen moet vooral ook leuk zijn.”

Impact op de transitie

Elke aanpassing, elke actie in gedrag of handeling is direct terug te zien op de app. Dat zorgt volgens De Bie voor een goed gevoel. De smartphone is geen toevallige keuze aangezien mensen daar dagelijks gemiddeld 220 keer op kijken, zegt hij.

Slim Inzicht is eenvoudig in het gebruik en leidt tot direct resultaat. De besparing op huishoudenniveau kan oplopen tot zo’n 150 euro per jaar. De impact op onze CO2-uitstoot is volgens Ipsum vele malen groter.

Een massale uitrol van Slim Inzicht zou volgens De Bie inhouden dat 7,4 miljoen Nederlandse huishoudens gezamenlijk voor het behalen van bijna driekwart van de doelen van het Parijse Energieakkoord kunnen zorgen. “Dé reden waarom het onze missie is dat íedereen dit Slim Inzicht krijgt. Het is onze morele plichtaangezien dit allemaal te realiseren is met bestaande technologie.”

Het kan wél

De Bie spreekt op bevlogen wijze over zijn product. Ruim vier jaar geleden werd het zaadje ervoor geplant nadat hij een carrière bij Philips beëindigde. Het idee voor zijn
startup ontstond toen hij voor het eerst hoorde dat alle elektrische apparaten in huis een “vingerafdruk” achterlaten in het stroomcircuit.

OP DE ONDERSTAANDE MANIER KRIJG JE INZICHT IN JOUW CIJFERS:

Hieruit valt af te lezen om welk apparaat het gaat. Met dat inzicht kan je een groot probleem oplossen, dacht De Bie meteen. Met de vraag hoe dit technisch in de praktijk kon worden gebracht ging hij op pad. Bij diverse prestigieuze universiteiten over heel de wereld kreeg hij nul op het rekest.

Tot een professor bij, nota bene, de universiteit Twente zei dat het wél kon. “Ik legde er een researchopdracht neer en dik een jaar later was er een algoritme. Dat moest vervolgens nog worden vertaald naar software. Slim Inzicht was niks geworden zonder de Universiteit Twente.”

Andere toepassingen

De inzichten van Ipsum kunnen volgens de CEO in de nabije toekomst ook worden gebruikt voor andere toepassingen, zoals in de zorg en veiligheid in en om het huis. “Het is denkbaar dat met onze gedetailleerde energiedata early failures ontdekt kunnen worden in elektrische apparaten, wat leidt tot een betere brandpreventie.

“De Ipsum-app werkt als een persoonlijke energiecoach”

Ook kan de app van dienst zijn bij monitoring. Denk bijvoorbeeld aan een zoon die op zijn smartphone kan zien of zijn hoogbejaarde vader die ochtend goed is opgestaan en de waterkoker al heeft gebruikt.

Zou het niet slim zijn als onze slimme inzichten ervoor kunnen zorgen dat mensen langer veilig zelfstandig kunnen blijven wonen?”

Disruptie

Startups zoals de zijne kunnen en moeten volgens De Bie een belangrijke rol spelen in de energietransitie om de doelen van het Energieakkoord te behalen. “Doelstellingen van één of drie procent energiebesparing slaan de plank hierbij mis en zijn helaas illustratief voor de ambitie van de energieindustrie.

Zo komen we er dus niet. Een doorbraak is nodig en daarom wil Ipsum Energy 360 graden disruptief zijn”, zegt hij. “Echt impact op onze CO2-uitstoot bereike we als iedereen Ipsum gaat gebruiken, ook en juist mensen die het minder breed hebben.

Daarom moet hij in een ideaal scenario gratis worden verstrekt bij elke slimme meter.” Slim Inzicht kost op dit moment €49,95 en dat is volgens de CEO een  ink stuk goedkoper dan soortgelijke oplossingen op de markt. Uiteindelijk zal die prijs nog verder dalen.

“Op dit moment staan we vlak voor de markt. Vanaf september krijgen vijfduizend huizen in Nederland Slim Inzicht waarmee we veel resultaten tot onze beschikking krijgen.

In Groot-Brittannië gaan we een soortgelijk traject in met een grote energiepartij.” Ipsum is volop in gesprek met investeerders. “We zoeken naar partners die met ons de energietransitie een enorme boost willen geven en geloven dat het betrekken en engageren van de consument de sleutel is voor een succesvolle energietransitie.”

De Bie constateert: “We hebben topuniversiteiten, topmensen en topideeën. Het barst in Nederland van de innovatie. Des te frustrerender is het dat het
investeerdersklimaat in Nederland vaak behoudend is en meestal de sfeer ademt van ‘Doe maar gewoon dan doe je al gek genoeg’.”

Soms kijkt De Bie jaloers naar Amerika waar het als positief wordt gezien als startups roepen dat ze de wereld gaan veroveren. Niettemin gelooft hij er heilig in dat Slim Inzicht voor disruptie kan zorgen als het gaat om CO2-uitstoot. Zolang zijn oplossing door de juiste partners wordt opgepikt. “Dan hebben we het niet over een steentje in de vijver, maar over een tegel.”

 

http://www.nederlandmvo.nl/energie/energietransitie/besparen-met-slimme-meter-kansloos-zonder-apparaat-inzicht.