Veelgestelde vragen

Vind hier je antwoord op de meest gestelde vragen.

Wat heb ik nodig voor Slim inzicht van Ipsum?

Je hebt een slimme meter nodig, wifi/internet en een Ipsum Slim inzicht account met Ipsum Dongle, te bestellen via het contactformulier en binnenkort via de webshop. Heb je eenmaal je Slim inzicht account, dan kun je de Ipsum App downloaden.

Hoe werkt de techniek van Slim inzicht?

De techniek van Ipsum is gebasseerd op de data afkomstig van je slimme meter. Via een P1-poort dongel (de Ipsum Gate) en je wifi thuis wordt de data encrypted iedere 10 seconden naar de beveiligde back-end van Ipsum verstuurd. De data wordt constant  “gescand” waarbij we de vingerafdrukken herkennen van de elektronische apparaten in jouw huis. De uitkomst van de scan sturen wij vervolgens direct retour, voorzien van het verbruik en de naam van het apparaat. Apparaten die nog niet voorkomen in onze database kunnen wij nog niet voorzien van een naam.

Ik ben mijn wachtwoord vergeten, wat nu?

Op het inlogscherm van de Ipsum app zie je de link “Wachtwoord vergeten”. Zodra je deze link volgt wordt er gevraagd om je e-mail adres. Via mail ontvang je van ons vervolgens een uitnodiging om je wachtwoord te resetten.

Waarom benoemen jullie geen 100% van mijn energieverbruik?

Op dit moment zijn wij door de beperkte informatie uit de slimme meter niet in staat alle apparaten te benoemen. Dit wordt een beetje een technisch verhaal, maar de slimme meter meet per ongeveer 10 seconden en per 10 Watt. Dat betekent dat we apparaten die binnen die 10 seconden aan en uit gaan, of minder verbruiken dan 10 watt, niet kunnen zien. Het merendeel van jouw energieverbruik brengen we in kaart en ons algoritme is zelf-lerend, dus we blijven continue verbeteren. Sommige apparaten zitten nog niet in onze database. Als jij ons wil helpen met het aanvullen van onze database met apparaten stuur ons dan een mail aan support@ipsumenergy.com met jouw informatie en het specifieke apparaat. Het moet wel een apparaat zijn dat meer dan 10 Watt stroom verbruikt.

Welke apparaten kunnen jullie vinden?

Momenteel kunnen wij de koelkast, vaatwasser, wasmachine, droger, oven, waterkoker, cooker, standby verbruik, broodbakmachine en de CV-ketel automatisch herkennen. Deze apparaten plus je sluipverbruik vertegenwoordigen meestal het overgrote deel van jouw energieverbruik. Onze techniek wordt steeds verder geoptimaliseerd en ons algoritme is zelf-lerend. Hoe meer gebruikers, hoe meer elektronische apparaten we zullen gaan herkennen.

Ik zie nog geen apparaten, alleen maar totaalverbruik.

Het duurt even voor we genoeg verbruiksdata van jou hebben verzameld om apparaten te benoemen.  Normaal gesproken zien we de eerste 5 dagen je totaal verbruik, waarna je sluipverbruik als eerste inzichtelijk zal worden. Als we dit eenmaal hebben vastgesteld zullen we de apparaten 1 voor 1 gaan herkennen en gaan benoemen. Na ongeveer 10 dagen ga je een goed beeld krijgen van het verbruik van jouw grootste energieslurpers.

Hoe lang duurt het voordat ik alles zie?

Je totaalverbruik zie je vrijwel meteen. Binnen 5 dagen herkennen we als eerste je sluipverbruik, waarna de overige apparaten uit onze database volgen. Binnen 10-14 dagen loopt alles op volle toeren en zie je ook je verbruik van je grootste energie-slurpers.

Waarom moet ik mijn profiel invullen?

Je profiel gebruiken we om jou persoonlijke tips te geven, analyses te maken en om jouw verbruik te vergelijken met dat van anderen. Het heeft daarbij natuurlijk geen zin om appels met peren te vergelijken. Ook zullen wij op basis van de profiel-informatie onze service verder kunnen aanvullen en verbeteren. Hoe wij met jouw persoonsgegevens omgaan vind je in ons Privacy beleid.

Jullie benoemen een apparaat dat ik niet heb of wat niet heeft aangestaan. Hoe kan dat?

Dat is natuurlijk niet de bedoeling. Ipsum zit nog in Beta en we zijn continue bezig met het optimaliseren van onze techniek. Zie je dat er een apparaat fout benoemd wordt, zou je ons enorm helpen door het ons te laten weten via support@ipsumenergy.com.

Kan ik zelf apparaten benoemen?

Nee, dat kan op dit moment (nog) niet.

Ik heb zonnepanelen, kan ik ook Slim inzicht gebruiken?

Nee, die is nog niet mogelijk. De ontwikkeling is momenteel in volle gang en de verwachting is dat we eind 2016 een nieuw product aan ons assortiment kunnen toevoegen. Meld je aan voor de nieuwsbrief op onze website en je hoort als eerste wanneer je het product kunt bestellen.

Wat doen jullie met mijn data?

Ipsum gebruikt jouw persoonsgegevens voor het onderhouden van een goed contact, bijvoorbeeld voor het versturen van nieuwsbrieven of voor het afhandelen van een vraag of klacht. Ipsum gebruikt jouw verbruiksdata voor onderzoeksdoeleinden, het verbeteren van onze techniek en het zorgen voor een juiste werking van de techniek, voor het anoniem vergelijken van zelfde type huishoudens (eventueel in bepaalde regio’s) met elkaar en voor marketing doeleinden. We merken daarbij op dat wij zonder voorafgaande toestemming van jou geen gegevens aan derden zullen verstrekken die terug te voeren zijn op jou als persoon. (persoonsgegevens in de zin van de Wet bescherming persoonsgegevens). Voor een volledig overzicht, check onze privacy policy.

Ik heb nog geen slimme meter, hoe kom ik er aan?

Op www.slimmemeters.nl kun je je postcode invullen om te zien wanneer jouw huis aan de beurt is. Wil je sneller een slimme meter, dan kun je die aanvragen bij jouw netbeheerder.

Hoe weet ik of mijn elektriciteitsmeter geschikt is?

Als je na 2013 een nieuwe elektriciteitsmeter hebt ontvangen en geen bezwaar hebt gemaakt dat dat een slimme meter werd, dan is hij geschikt. Als je een slimme meter hebt van het merk Kaifa met een oranje knop, dan heb je van ons een Ipsum Gate met extra voeding nodig . Je hebt dan wel een vrij stopcontact in je meterkast nodig. Heb je een slimme meter die geplaatst is in 2012-2013 dan werkt het ook met die extra voeding. Meld bij je aanvraag van Slim inzicht welk type meter je hebt, dan vertellen wij je wat je nodig hebt.

Ik heb al een dongel in mijn slimme meter, kan ik die ook gebruiken voor Slim inzicht?

Slim inzicht van Ipsum werkt op dit moment met een paar merken dongels. De Ectual van Enexis, de mijnmeter van Xemex en de Fifthplay dongel mits deze ingesteld zijn om data elke 10 sec uit de slimme meter direct door te sturen aan Ipsum. Als je Slim inzicht van Ipsum aanschaft krijg je de instructies voor jouw dongel. Misschien is het verstandiger om van jouw dongel over te stappen naar de eigen dongel van Ipsum, de Ipsum Gate. Zo ben je er zeker van dat alles perfect werkt. Als je mailt naar support@ipsumenergy.com helpen we je graag verder met deze vraag.

Ik zie mijn gebruiksgegevens niet meer, wat is er mis?

Zeer waarschijnlijk ontvangen we even geen data van je slimme meter meer. Check of je internet verbinding goed is. Wellicht is je WIFI  uitgevallen of is de verbinding even niet goed geweest waardoor de data van je slimme meter niet bij Ipsum aan is gekomen. Zodra je de verbinding hebt hersteld, komt de data weer bij ons binnen en zul je weer Slim inzicht hebben.

Kan ik ook mijn gasverbruik zien?

De Ipsum Gate of andere dongel stuurt jouw gasverbruik al naar Ipsum door. We werken eraan om in de volgende versie van de Ipsum app ook je gasverbruik gelaten zien.

Ik woon niet in Nederland, kan ik ook Slim inzicht van Ipsum krijgen?

Op dit moment is Slim inzicht alleen voor huishoudens in Nederland beschikbaar. Binnenkort zullen ook andere landen volgen. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief als je op de hoogte gehouden wilt worden wanneer het zo ver is. Je kunt je ook alvast aanmelden via ons contactformulier. Vergeet dan niet erbij te zetten in welk land je woont. Wij laten het je weten zodra ook jij Slim inzicht kunt krijgen.

Ik heb al Toon, kan ik ook Slim inzicht krijgen?

Ja dat kan zeker! Want met alleen Toon kom je er natuurlijk niet. Wat we moeten doen is de data “splitten”. Geef dit aan bij je bestelling zodat we je kunnen voorzien van de juiste installatie hardware.

Ik heb problemen met installeren van de Ipsum Gate, wie kan ik bereiken?

Stuur een mail naar support@ipsumenergy.com en wij nemen zo spoedig mogelijk contact met je op.

Er lijkt iets niet te kloppen, hoe kan ik jullie dit melden?

Via onze support desk ontvang wij graag je tips, opmerkingen of vragen. Dit kan via: support@ipsumenergy.com. Wij zullen jouw feedback gebruiken om onze dienst te verbeteren.

Ik ga verhuizen/ben verhuisd, wat nu?

De keuze laten we graag aan jou over. De data kan met je mee verhuizen. Echter zal dit wel een vertekenend beeld geven bij het verbruik van je nieuwe woning. Je kan er ook voor kiezen om opnieuw te beginnen. Op dit moment is daar dan wel een nieuwe Ipsum Gate voor nodig. Voor beide opties geldt wel dat je de hardware opnieuw moet installeren binnen je nieuwe woning. Voor de rest blijft alles hetzelfde.

Ik heb een klacht, waar kan ik terecht?

Met al uw klachten kunt u terecht bij info@ipsumenergy.com en support@ipsumenergy.com. Als u ons uw naam, email en telefoonnummer stuurt dan nemen wij snel contact met u op. Wij proberen jouw klacht zo snel mogelijk in behandeling te nemen en op te lossen.

Mocht jouw vraag hier niet tussen staan, neem dan contact met ons op.