Veelgestelde vragen

VIND HIER JE ANTWOORD OP DE MEEST GESTELDE VRAGEN.

Slim Inzicht

Wat heb ik nodig voor Slim inzicht van Ipsum?

Je hebt een slimme meter nodig en een vrije poort op je internet router. Van ons ontvang je een abonnement op Slim inzicht + je eigen Ipsum Dongle. Dit kan je via onze webshop bestellen. Heb je eenmaal een Slim inzicht account, dan kun je de Ipsum App downloaden via de Apple App Store of de Google Play Store.

Hoe werkt de techniek van Slim inzicht?

De techniek van Ipsum is puur gebaseerd op de data afkomstig van je slimme meter. Via de Ipsum dongle wordt de data encrypted naar de beveiligde back-end van Ipsum verstuurd. De data wordt constant “gescand” waarbij we de vingerafdrukken herkennen van de elektronische apparaten in jouw huis. De uitkomst van de scan sturen wij vervolgens direct retour naar je account, wat je kan inzien via de Ipsum App, voorzien van het verbruik en de naam van het apparaat. Apparaten die nog niet voorkomen in onze database kunnen wij nog niet voorzien van een naam.

Ik ben mijn wachtwoord vergeten, wat nu?

Op het inlogscherm van de Ipsum App zie je de link “Wachtwoord vergeten”. Zodra je deze link volgt wordt er gevraagd om je e-mail adres. Via mail ontvang je van ons vervolgens een uitnodiging om je wachtwoord te resetten.

Waarom benoemen jullie geen 100% van mijn energieverbruik?

Op dit moment zijn wij door de beperkte informatie uit de slimme meter niet in staat alle apparaten te benoemen. Het merendeel van jouw energieverbruik brengen we in kaart en ons algoritme is zelf-lerend, dus we blijven continue verbeteren. Sommige apparaten zitten nog niet in onze database.

Welke apparaten kunnen jullie vinden?

Momenteel kunnen wij de koelkast, vaatwasser, wasmachine, oven, standby verbruik en je totaal verbruik automatisch herkennen. Deze apparaten vertegenwoordigen meestal het overgrote deel van jouw energieverbruik. Onze techniek zal steeds verder geoptimaliseerd gaan worden en ons algoritme is zelf-lerend. Hoe meer gebruikers, hoe meer elektronische apparaten we zullen gaan herkennen.

Ik zie nog geen apparaten, alleen maar totaal verbruik.

Het duurt even voor we genoeg verbruiksdata van jou hebben verzameld om apparaten te benoemen. Normaal gesproken zien we direct je totaal verbruik, waarna je sluipverbruik als eerste inzichtelijk zal worden. Als we dit eenmaal hebben vastgesteld zullen we de apparaten 1 voor 1 gaan herkennen en gaan benoemen. Na ongeveer 10-14 dagen ga je een goed beeld krijgen van het verbruik van jouw grootste energieslurpers. In de App zal je begeleid gaan worden in de eerste fase. We willen je zo goed mogelijk laten inzien wat we aan het doen zijn en wanneer je wat mag verwachten.

Hoe lang duurt het voordat ik alles zie?

Je totaal verbruik zie je vrijwel meteen. Binnen 5 dagen herkennen we als eerste je sluipverbruik, waarna de overige apparaten uit onze database volgen. Dit is afhankelijk van hoe vaak jij je apparaten gebruikt. Meestal zal binnen 20 dagen alles op volle toeren draaien en zie je ook je verbruik van je grootste energie-slurpers.

Waarom moet ik mijn profiel invullen?

Je profiel gebruiken we om jou persoonlijke tips te geven, analyses voor je te te maken en om jouw verbruik te vergelijken met dat van anderen. Het heeft dan natuurlijk geen zin om appels met peren te vergelijken. Ook zullen wij op basis van de profiel-informatie onze service verder kunnen aanvullen en verbeteren. Hoe wij met jouw persoonsgegevens omgaan vind je in ons Privacy beleid.

Jullie benoemen een apparaat dat ik niet heb of wat niet heeft aangestaan. Hoe kan dat?

Dat is natuurlijk niet de bedoeling. Ipsum zit nog in Beta en we zijn continue bezig met het optimaliseren van onze techniek. Zie je dat er een apparaat fout benoemd wordt, zou je ons enorm helpen door het ons te laten weten via support@ipsumenergy.com.

Kan ik zelf apparaten benoemen?

Nee, dat kan op dit moment (nog) niet.

Ik heb zonnepanelen, kan ik ook Slim inzicht gebruiken?

Nee, die is nog niet mogelijk. De ontwikkeling is momenteel in volle gang. Meld je aan voor onze nieuwsbrief op onze website en je hoort als eerste wanneer je het product kunt bestellen.

Wat doen jullie met mijn data?

Wij willen als eerst opmerken dat wij nooit zonder voorafgaande toestemming van jou gegevens aan derden zullen verstrekken die terug te voeren zijn op jou als persoon! (persoonsgegevens in de zin van de Wet bescherming persoonsgegevens). Ipsum gebruikt jouw persoonsgegevens voor het onderhouden van een goed contact, bijvoorbeeld voor het versturen van nieuwsbrieven of voor het afhandelen van een vraag of klacht. Ipsum gebruikt jouw (anonieme) verbruiksdata voor onderzoeksdoeleinden, het verbeteren van onze techniek, het zorgen voor een juiste werking van de techniek, voor het anoniem vergelijken van zelfde type huishoudens (eventueel in bepaalde regio’s) en voor marketing doeleinden. Voor een volledig overzicht, check onze privacy policy.

Ik heb nog geen slimme meter, hoe kom ik er aan?

Op www.slimmemeters.nl kun je je postcode invullen om te zien wanneer jouw huis aan de beurt is. Wil je sneller een slimme meter, dan kun je die (tegen een vergoeding) aanvragen bij jouw netbeheerder.

Hoe weet ik of mijn elektriciteitsmeter geschikt is?

Als je na 2013 een nieuwe elektriciteitsmeter hebt ontvangen en geen bezwaar hebt gemaakt dat dat een slimme meter werd, dan is hij geschikt!

Kan ik ook mijn gasverbruik zien?

Ja, dat kan. Momenteel kunnen we alleen nog geen gasverbruikers herkennen en benoemen.

Ik woon niet in Nederland, kan ik ook Slim inzicht van Ipsum krijgen?

Op dit moment is Slim inzicht alleen voor huishoudens in Nederland beschikbaar. Binnenkort zullen ook andere landen volgen. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief als je op de hoogte gehouden wilt worden wanneer het zo ver is. Je kunt je ook alvast aanmelden via ons contactformulier. Vergeet dan niet erbij te zetten in welk land je woont. Wij laten het je weten zodra ook jij Slim inzicht kunt krijgen.

Er lijkt iets niet te kloppen, hoe kan ik jullie dit melden?

Via onze support desk ontvang wij graag je tips, opmerkingen of vragen. Dit kan via: support@ipsumenergy.com. Wij zullen jouw feedback gebruiken om onze dienst te verbeteren.

Ik ga verhuizen/ben verhuisd, wat nu?

De keuze laten we graag aan jou over. De data kan met je mee verhuizen. Echter zal dit wel een vertekenend beeld geven bij het verbruik van je nieuwe woning. Je kan er ook voor kiezen om opnieuw te beginnen. Hiervoor zal je wel de installatie van de Ipsum dongle opnieuw moeten doen.

Ik heb een klacht, waar kan ik terecht?

Met al uw klachten kunt u terecht bij support@ipsumenergy.com. Wij proberen jouw klacht zo snel mogelijk in behandeling te nemen en op te lossen.

Hoe is het besparingspotentieel per apparaat berekend?

Per benoemd apparaat vergelijken we jouw energieverbruik met het ”ideale” verbruik voor een huishouden met jouw profiel. Dit ”ideale” verbruik is een combinatie van een efficient apparaat (A++) én een efficient gebruik. Het besparingspotentieel is dit verschil berekend voor een heel jaar. Dat is dus het bedrag dat je maximaal kan besparen op je energierekening met dit specifieke apparaat.

Hoe wordt het besparingsresultaat berekend?

Om de besparing per apparaat te berekenen kijken we naar het verbruik in de eerste twee weken sinds we dat apparaat in je huis gevonden hebben. Dagelijks bepalen we het verschil met het gemiddelde verbruik op dezelfde dag van de week in die eerste twee weken. Dat verschil tellen we op bij je voortgang. We laten niet zien wat precies, per genomen actie, het besparingseffect is. Zo kan je bijvoorbeeld een ECO programma op je wasmachine gaan draaien maar als je ook vaker wast is het effect voor ons niet los te berekenen.

Sluipverbruik - wat is dat precies?

Ook wel lekkende elektriciteit of Stand-by verbruik genoemd is het gebruik van elektriciteit zonder dat men daar voordeel van heeft. Voorbeelden: laders van mobiele telefoons, laptops. TV, magnetron etc waarbij het lampje aanstaat om het eventueel op afstand te kunnen bedienen. Gemiddeld kan elk huishouden zon 90 euro hierop besparen!

Wat wordt er gezien bij het apparaat/categorie: koelkast/vriezer

We zien bij je thuis de koelkast(en) en vriezer(s) en op dit moment is het energieverbruik de som van al deze apparaten. We werken er hard aan dit in de toekomst te gaan opsplitsen per apparaat; dus koelkast apart van je vriezer.

Dubbelslim

Wat is Dubbelslim?

Dubbelslim is een combinatie van twee services van Ipsum: Slim Inzicht en Slim Switchen. Met Slim Inzicht krijg je een app tot je beschikking om inzicht te krijgen in je energieverbruik op apparaat niveau. Slim Switchen is een service waarbij we je helpen telkens op tijd over te stappen naar de goedkoopste of groenste aanbieder zodat je nooit meer teveel betaald. Het is dubbelslim omdat je dus zowel op het verbruik als op de prijs blijft besparen, het goed is voor zowel je portemonnee, als voor het milieu en het is bovendien nog gratis ook!

Hoe werkt Dubbelslim?

 • Stap 1 -Slim Switchen; je stapt over van energieleverancier
 • Stap 2 -Slim Inzicht; je ontvangt een jaar lang gratis slim inzicht inclusief hardware en App
 • Stap 3-voordat je contract is afgelopen helpen je opnieuw met moeiteloos overstappen en blijf je continue inzicht in je verbruik ontvangen.

Hoe kan Dubbelslim gratis zijn?

Net als reguliere vergelijkingssites ontvangt Ipsum Energy een vergoeding als jij overstapt. Dit staat verder geheel los van de eventuele welkomstbonus die consumenten ontvangen. Het maakt hierbij niet uit naar welke energieleverancier jij overstapt. Deze vergoeding stoppen wij, in tegenstelling tot de vergelijkingssites, niet in onze zak, maar geven we aan jou terug door middel van een jaar lang gratis Slim Inzicht.

Wat is de levertijd?

Nadat je bent overgestapt via ons, heb je 14 dagen bedenktijd. Deze bedenktijd heeft betrekking op het contract wat jij met de nieuwe energieleverancier hebt afgesloten. Nadat deze periode is verstreken gaan we de Slim Inzicht dongel naar je versturen.

Installatie Slim Inzicht

Ik heb al een dongle in de P1-poort van mijn slimme meter, kan ik Slim Inzicht nu nog wel gebruiken?

Ja, dat kan. Wel zal je hiervoor een data splitter moeten aanschaffen. Zo wordt de data gesplit, maar niet de stroom toevoer, let daar dus goed op als je dit wilt toepassen. Wij bieden hier geen standaard oplossing voor aan.

Ik heb al Toon, kan ik ook Slim inzicht krijgen?

Ja dat kan zeker! Want met alleen Toon kom je er natuurlijk niet. Wat je zal moeten doen is de data “splitten” met een data splitter. Let er hierbij goed op dat de data wordt gesplit maar niet de stroomtoevoer.

Ik heb problemen met installeren van de Ipsum Dongle, wie kan ik bereiken?

Ontdek eerst de volledige FAQ. We ondersteunen namelijk meerdere dongles en per dongle hebben we de mogelijke problemen + bijbehorende oplossingen omschreven.

Kom je er niet uit? We staan voor je klaar! Stuur een mail naar support@ipsumenergy.com en omschrijf je probleem zo volledig mogelijk.

Ik kan mijn profiel niet wijzigen

We adviseren je om de volgende stappen te doorlopen:

 • Controleer of je de App toestemming hebt gegeven om zowel te functioneren op je thuis wifi als op het mobiele netwerk
 • Pas alle gegevens 1 keer willekeurig aan en probeer dan op te slaan
  • Gaat dit goed, keer dan terug naar het profielscherm en vul je werkelijke gegevens in
  • Gaat dit niet goed, neem dan contact met ons op via support@ipsumenergy.com

Hoe weet ik of mijn installatie is geslaagd?

Zodra de installatie is geslaagd ontvang je van ons een e-mail + een bericht in de Ipsum App. In dit bericht bevestigen wij het eerste ontvangst van data en geven wij je nadere uitleg op wat je de aankomende tijd mag verwachten. Hoe snel dit gaat verschil per dongle typen. We kennen de volgende maximale doorlooptijden:

 • Plugwise Smile: 24 uur
 • Raspberry Pi: 15 min

Mijn dongle komt niet online

Dit kan meerdere oorzaken hebben. Wij geven hiervoor een notificatie af welke is te zien zodra je de App opstart. Controleer op basis van de gegeven notificatie de oplossing binnen deze FAQ.

Bestelling

Hoe snel wordt mijn bestelling bezorgd?

Meestel mag je je bestelling, nadat je een bericht hebt ontvangen dat je bestelling onderweg is, binnen 3 werkdagen op je deurmat verwachten.

Ik wil mijn bestelling retourneren

Dit proces moeten wij nog inrichten. Tot die tijd kan je met al je vragen of het retourneren van Slim Inzicht terecht bij onze supportdesk via support@ipsumenergy.com. We helpen je daar graag verder.

Slim Switchen

Wat is het verschil tussen zelf overstappen en Slim switchen?

Bij ‘zelf overstappen’ zal je telkens zelf diverse zaken in kaart moeten brengen en in de gaten moeten houden. Welke energieleverancier heb ik, wanneer is het contract afgelopen, welke tarieven betaal ik eigenlijk en wat is mijn jaarverbruik voor stroom en gas?

 

Bij Slim Switchen gaan we al deze zaken voor jou bijhouden en sturen je telkens voordat je huidige contract afloopt een Dubbelslim voorstel, op basis van jouw situatie, om te switchen. Ook kun je via Dubbelslim meerdere opties vergelijken. Jij bepaalt zelf of je hier wel of geen gebruik van gaat maken. Overstappen via Ipsum Dubbelslim levert daarnaast altijd weer 1 jaar gratis Slim inzicht op.

Hoe werkt Slim Switchen?

Slim Switchen gaat verder dan de normale vergelijkingssites.

Stap één keer via ons over. Let er hierbij wel op dat je contract is verlopen of binnen 3 maanden afloopt. Vanaf nu ontzorgen wij jou voortaan compleet. Elke keer voordat je contract afloopt ontvang je van ons een nieuw voorstel tot overstappen, zodat je altijd maximaal blijft besparen. Zo kun je keer op keer moeiteloos én op tijd overstappen en veel geld blijven besparen.

Slim Switchen is een overstapservice, dus geen energieleverancier?

Dat klopt, Ipsum Slim Switchen is de vergelijkingsdienst van Ipsum. Wij ontvangen een vergoeding voor het oversluiten, maar wij zijn niet de partij waar je een contract mee aangaat. Dit is tussen jou en de gekozen energieleverancier, controleer dus je huidige contract om zeker te weten dat je mag overstappen.

Is Ipsum onafhankelijk en welke energieleveranciers vergelijkt Ipsum?

Ipsum Energy is volledig onafhankelijk van de energieleveranciers en vergelijkt momenteel de aanbiedingen van de volgende 17 verschillende energiemaatschappijen:

Hoe controleer ik mijn huidige contract?

Het beste is om in te loggen op je persoonlijke pagina van je huidige energieleverancier. Hier vind je jouw eindafrekening en zie je of je contract is verlopen en welke tarieven je nu betaalt. Belangrijk in ieder geval is dat je de volgende zaken checkt:

 • Einddatum contract
 • Tarieven die je betaalt na afloop contract

Uit welke kosten bestaat de energieprijs?

De energieprijs die je betaalt bestaat uit de volgende onderdelen:

 

 1. Leveringskosten: de kosten die de energieleverancier rekent voor gas, stroom of elektriciteit, inclusief het vastrecht voor stroom en gas en de regiotoeslag voor gas. Vastrecht is een vast bedrag die je het beste kan zien als administratiekosten. De regiotoeslag is afhankelijk van de plaats waar je woonachtig bent.
 2. Belastingen en heffingen: de belastingen en heffingen die vanuit de overheid bepaald worden.
 3. Netbeheerkosten: de kosten die de netbeheerder rekent voor jouw aansluiting op het energienetwerk.

Hoe bereken ik de besparing?

Je hoeft je eigenlijk maar op enkele zaken te letten als je wilt besparen op je energiekosten:

 

 1. Het jaarlijks energieverbruik

Hoe hoog is je stroom- en gasverbruik per jaar. Als je dit niet weet kun je onze schattingen in de energievergelijker aanhouden op basis van de grootte van je huishouden.

 

 1. De energietarieven die je nu betaalt
 • De stroomtarieven
  Het stroomtarief wordt weergegevens als x aantal eurocent per KWh (Meeteenheid voor stroomverbruik) Indien je een slimme meter, of een dubbele meter hebt bestaat het verder nog uit een hoog/normaal tarief en een laag/dal tarief. Let op dat het tarief inclusief btw en energiebelastingen is.
 • Het gastarief
  Het gastarief wordt weergegeven als x aantal eurocent per M3 (Kubieke meter, meeteenheid voor gasverbruik). Let op dat het tarief inclusief btw en energiebelastingen is.

 

 • De vastrechtkosten

Dit is een vast maandbedrag voor de levering van de stroom en een vast maandbedrag voor de levering van het gas.

 

 • De welkomstbonus

Veel aanbieders geven je een welkomstbonus als je naar hen overstapt. Deze vergoeding krijg je meestal na een jaar bij je eerste jaarafrekening. Een goed tijdstip om opnieuw te gaan vergelijken!

 

 

Je zult allereerst dus je huidige energietarieven voor stroom en gas, de vastrecht kosten per maand en je jaarverbruik moeten achterhalen. Deze gegevens kun je vrij eenvoudig aflezen van je laatste jaarrekening of je haalt ze uit je persoonlijke webpagina van je energieleverancier. Let op hierbij op dat de tarieven die je op je jaarrekening ziet niet de tarieven hoeven te zijn die je momenteel feitelijk betaalt. Als je contract is afgelopen rekenen de energieleveranciers je direct een hoger variabel tarief door.

 

Geef je jaarverbruik, tezamen met je postcode en huisnummer op in de energievergelijker en deze geeft je vervolgens alle aanbiedingen van de energieleveranciers, netjes op een rijtje weer.

Om nu voor jezelf de exacte besparing te berekenen doe je het volgende:

 

Huidige stroomtarief – nieuw stroomtarief x jaarlijks stroomverbruik

Huidig gastarief – nieuw gastarief x jaarlijks gasverbruik

Huidige vastrechtkosten stroom – nieuwe vastrechtkosten stroom x 12 maanden

Huidige vastrechtkosten stroom – nieuwe vastrechtkosten stroom x 12 maanden

 

Bij dit besparingstotaal tel je de eventuele welkomstbonus op om tot de totale besparing op je energiekosten per jaar te komen.

 

Uiteraard is deze besparing dan gebaseerd op je vorige jaarverbruik. Je stroom en gas verbruik in de komende 12 maanden kan hiervan verschillen. Bijvoorbeeld als gevolg van een afname van je stroomverbruik als gevolg van jouw energiebesparende maatregelen. Een strengere of juist mildere winter ten opzichte van het vorige jaar heeft weer invloed op je gasverbruik.

Dubbele meter, dubbele tarieven?

Als je vaak gebruikt maakt van het dal tarief, is het ook via Ipsum Slim Switchen mogelijk om energiecontracten te vergelijken op hoog/normaal en laag/dal tarief. Het laag/dal tarief geldt van 23:00–7:00, behalve in Noord-Brabant en Limburg, daar is het van 21:00-7:00

Tip! Vergelijk beide opties, soms is een enkeltarief gunstiger, soms een dubbel tarief.

Kan je echt zo veel besparen met switchen?

Wie jarenlang bij dezelfde energieleverancier blijft, kan ervan uitgaan dat hij elders goedkoper uit is. Dat komt doordat energieleveranciers trouwe klanten niet belonen, maar wel nieuwe klanten lokken met kortingen. Ga maar na: overstappers besparen gemiddeld € 300.

 

Maar ook als je contract net is afgelopen krijg je direct hogere variabele tarieven berekend, zonde van je geld! Stap dus altijd op tijd weer over. Slim Switchen helpt je hierbij!

Kan ik mijn energiecontract op elk moment opzeggen?

Ja, dat kan. Een contract voor onbepaalde tijd kan je altijd opzeggen met een opzegtermijn van dertig dagen. Bij contracten voor bepaalde tijd geldt ook een opzegtermijn van dertig dagen. Maar let op, de leverancier kan dan wel een opzegvergoeding (ook wel bekend als overstapboete) in rekening brengen. Stap dus alleen over als jouw contract verlopen is of binnen drie maanden verloopt. Lees daarom de vraag na: “Hoe controleer ik mijn huidige contract?”

Hoe lang duurt een overstap?

Gemiddeld duurt een overstap 2 tot 6 weken. Die 6 weken is de optelsom van de bedenktijd van 14 dagen en de opzegtermijn van 30 dagen.

Ik moet dus 1 x zelf overstappen, hoe werkt dit?

Bij een overstap naar een nieuwe energieleverancier zorgt de nieuwe leverancier ervoor dat je huidige contract wordt opgezegd en dat het nieuwe contract start. Anders dan men vaak denkt, levert een energieleverancier dus niet de stroom en gas naar uw huis. Dat doet de netbeheerder. Je komt bij een overstap dus nooit zonder stroom of gas te zitten. Het is enkel een administratieve handeling.

Heb je een vast contract bij uw huidige leverancier? Dan wordt je overstap geregeld aan het einde van de huidige contractperiode. Bij een contract voor onbepaalde tijd geldt een opzegtermijn van één maand. Het nieuwe contract gaat in dit geval dus snel in.

Je huidige leverancier maakt aan het einde van de contractperiode een eindafrekening op. Dit is de laatste factuur die zij bij jou in rekening brengen. In de eindafrekening wordt de door jou verbruikte energie verrekend met de reeds betaalde termijnbedragen. Een termijnbedrag is altijd een voorschot. In het geval dat je minder energie hebt verbruikt dan waar je voor hebt betaald, krijgt je geld terug van de energieleverancier. Heb je meer verbruikt dan waarvoor je betaald hebt, dan wordt het verschuldigde bedrag alsnog bij jou in rekening gebracht. Vanaf de eerste maand van je nieuwe energiecontract brengt de nieuwe energieleverancier het termijnbedrag maandelijks in rekening.

Heb ik bedenktijd als ik online een energiecontract afsluit?

Als je online een energiecontract afsluit, heb je altijd 14 dagen de tijd om daar alsnog vanaf te zien. De bedenktijd gaat in op het moment dat je een welkomstmailtje krijgt van je nieuwe energieleverancier, waarin ook het energiecontract bijgevoegd is. Zij hebben in de welkomstmail een optie aangeboden om het contract te ontbinden. Let op: Eventuele ontbinding van het contract gaat niet via Ipsum Dubbelslim, maar is tussen jou en de nieuwe leverancier!

Heeft het ook zin om alleen van stroomleverancier te wisselen, bijvoorbeeld als je stadsverwarming hebt?

De besparing zal lager zijn dan wanneer je tevens van gasleverancier switcht, maar het kan zeker de moeite waard zijn. Dat hangt natuurlijk ook af van de hoogte van je verbruik. Je kunt in onze energievergelijker ook kiezen om alleen elektriciteit contracten te vergelijken.

Kun je ook overstappen als je zonnepanelen hebt?

Ja, als je terug levert aan het energienet, staan jouw zonnepanelen al ingeschreven bij energieleveren.nl en dat ziet de nieuwe leverancier ook. Je hoeft daarom verder niets te doen. Om energiecontracten te vergelijken, moet je je netto verbruik opgeven. Let op dat onze service Slim Inzicht nog niet mogelijk is wanneer je zonnepanelen hebt. We kunnen het verbruik dan niet goed meten. Onze volgende versie zal zonnepanelen wel ondersteunen, het staat dus op onze roadmap, nog even geduld!

Hoe hoog is de ‘opzegvergoeding’ die ik mijn oude leverancier moet betalen?

Wij raden je aan alleen te switchen als je contract is verlopen of binnen drie maanden afloopt. Maar als je overstapt voordat je contract afgelopen is, kan de leverancier een zogenoemde ‘opzegvergoeding’ (ookwel bekend als overstapboete) in rekening brengen. Dat is een boete wegens contractbreuk. Soms neemt de nieuwe leverancier deze voor zijn rekening. De Autoriteit Consument & Markt (ACM) heeft grenzen gesteld aan die boetes.

Is een jaarcontract de beste keuze?

Meestal is een jaarcontract met vaste tarieven de beste keuze. Na een jaar kun je dan waarschijnlijk opnieuw korting, of een welkomstbonus krijgen door over te stappen. De tarieven kunnen intussen bovendien wel gedaald zijn.

Kan ik bij een overstap zonder stroom en gas komen te zitten?

Nee, dat zal niet gebeuren. De overstap is een administratief proces tussen je huidige en je nieuwe energieleverancier. Er wordt nergens aan knoppen gedraaid en je komt dus nooit zonder stroom of gas te zitten. Dit is wettelijk zo bepaald.